Ugrás a fő tartalomra

Diétás palacsinta

Diétás palacsinta


Szinte mindenki egyik kedvenc desszertje a palacsinta, most leírom nektek a tönkölybúzából készült, cukor nélküli variációját :)

Hozzávalók:

25 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt 
2 tk kókuszolaj 
2 db tojás (M)
1 csipet stevia
1/2 kk szódabikarbóna
citrom pár csepp leve vagy 1 kk citromlé
2-3 dl kókusztej vagy zabtej
1 csipet só

Elkészítés: 

- A lisztet kimérem, hozzáadom a steviát, és a szódabikarbónát citromlével felpezsdítettve. 
- A kókuszolajat folyékony állapotban keverem a tésztához.
- Ezután hozzáadom a tojást is, és elkeverem a tésztát.
- A legvégén felöntöm a növényi tejjel, és csomómentesre keverem. (Annyi tejet adjuk hozzá, hogy ne legyen túl sűrű, de túl híg sem a tészta, előző esetben nehéz lesz kisütni)
1,5-2 órára pihenni hagyom a tésztát (ne tegyük hideg helyre, mert a kókusz olaj megdermed, és csomós lesz)
- A tésztát ezután a hagyományos palacsintához hasonlóan kisütöm, kikenhetjük előtte a serpenyőt kókusz olajjal, hogy ne ragadjon le az első kisütésénél.

Töltelék ötletek :

Kókuszos töltelék:

2 ek kókusztejpor, vagy 50 ml kókusztej
1-1,5 dl víz
1 csipet stevia 
40 g kókuszreszelék
1 kis darab vanília rúd
ízlés szerint gyümölcs
A kókusztejport elkeverem langyos vízben, majd hozzá adom a steviát, és a vanília rúdból kinyert magocskákat. 
A kókusztejhez annyi kókuszreszeléket adok, hogy egy kenhető, nem túl vizes állagú tölteléket kapjak.
Ezután hozzáadom a kockára, vagy karikára vágott gyümölcsöket.

Almás töltelék:

2-3 db közepes méretű alma
1-2 ek kókuszolaj
1 csipet fahéj
1/2 citrom leve vagy 1 ek citromlé
Az almákat megpucolom, lereszelem nagy lyukú reszelőn.
Serpenyőben a kókuszolajon megdinsztelem fahéjjal és pár csepp citromlével az alma reszeléket.
Hidegen és melegen is fogyaszthatjuk palacsintába töltve.

Megjegyzések