Szilvalekváros derelye
Gyerekkorunkból elég sokan emlékszünk a nagymama által elkészített derelyére, amit jó étvággyal fogyasztottunk. Íme, a reform verziója, ami nem finom lisztes, nem porcukros, de remek múlt idéző.
Hozzávalók:
1 db tojás
20-25 dkg szilvalekvár
4-5 ek zabkorpa
2 ek kókuszolaj
Elkészítés:
A lisztet a vízzel és a tojással összegyúrom. 2 gombócot csinálok a tésztából. Nyújtódeszkán kb. 1-2 mm vastagságúra nyújtom, és derelye szaggatóval tetszőleges méretre és formára darabolom. A közepébe lekvárt (cukor, tartósítószer és aroma mentes) teszek, és az ujjammal összenyomkodom a széleit.
Enyhén sós, forrásban lévő vízben kifőzőm (akkor van kész a tészta, ha feljön a víz tetejére). Szűrő kanállal kihalászom, és lecsepegtetem róla a felesleges vizet.
A "prézli" zabkorpával fog készülni, amit a tűzhelyen már meleg kókuszolajon rózsaszínre pirítok, folyamatos kevergetés mellett.
Amikor kész, beleforgatom a derelyét, és tálalom.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése