Máktej házilag
Még tavasszal ittam utoljára máktejet és valami elképesztően finom volt. A máktej egészséges és finom, sajnos boltban nem lehet kapni, kivéve bizonyos tejmentes üzletekben. Elkészítése szinte semmiben nem tér el a házi készítésű magtejektől. Házi termesztésű mákból a legfinomabb.
Hozzávalók:
100 g kék mák (kb. 1 csésze)
4 csésze víz
1 kk Bourbon vanília
édesítőszer ízlés szerint
1 csapott tk kókuszolaj
Elkészítés:
A mákot egy éjszakára vagy minimum 8 órára beáztatom szobahőmérsékletű tiszta vízbe.
A mákszemek az idő elteltével megdagadnak, 8 óra eltelte után leöntöm róla a vizet és kicsit átöblítem. Magtejkészítő géppel készítettem, de turmixgéppel is lehet, csak azzal macerásabb.
1. A magtejkészítőbe a sűrűbb szűrőt használom, és a mákhoz töltöm a vizet, vaníliát, olajat, és a hosszabb főző programmal készítem el.
2. A mákot a megadott vízmennyiséggel felforralom, és turmixgépbe össze turmixolom a hozzávalókkal, amikor már fehér, vagy krémszínű akkor készült el. Miután kihűlt egy sűrűn szőtt textilanyagon keresztül átszűrőm, és fogyasztható is.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése