Ugrás a fő tartalomra

Tönköly galuska csirkepörkölttel

Nokedli csirkepörkölttel 


Egyszerűen elkészíthető ebéd vagy vacsora, nem igényel különösebb szakmai tudást az elkészítése. 


Előkészítési idő Előkészítési idő: 20 perc
Főzési idő Főzési idő: 35 perc
Teljes idő Teljes idő: 55 perc

Adag Adag: 3 fő
Kategória Kategória: Főétel
Konyha Konyha: Magyar
Diéta Diéta: Candida diéta
Szerző Szerző: Marcsipán

Hozzávalók:

Tönkölygaluska csirkepörkölttel

Pörkölt:

60 dkg csirkemell filé
1 db közepes méretű vöröshagyma
1-1 ½ dl olívaolaj
3-4 kk őrölt fűszerpaprika
1 ek paradicsom sűrítmény vagy
1 db közepes méretű paradicsom
1 gerezd fokhagyma
½ db paprika
1 kk morzsolt zellerlevél
ízlés szerint só
ízlés szerint bors
ízlés szerint őrölt fűszerkömény
ízlés szerint őrölt szerecsendió
1 csipet őrölt római kömény (elhagyható)

Tészta:

35 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt 
1 db tojás (M,L)
2 dl víz
1-2 kk só
2 kk kókuszolaj
4-5 szál petrezselyemzöld

Elkészítés:

Pörkölt alap:

- A csirkemellet kockára vágom és az egészet megmosom, és lecsepegtetem.
- A hagymát kockára vágom, miután ezzel végeztem egy nagyobb serpenyőben, vagy lábasban olívaolajat hevítek. Ha elég meleg már az olaj beleöntöm a hagymát és üvegesre pirítom. 
- Ezután hozzáadom a csirkemellet a sót, és a fűszereket is.
- A fokhagymát és a paprikát, akkor adom hozzá, ha már majdnem megfőtt teljesen a csirkemell. A paprikát legtöbb esetben én kis kockára vágom, mert úgy nem veszik kárba. Egy kis petrezselyem zölddel még finomabb. :)

Csirke pörkölt 1. lépésCsirke pörkölt 2. lépés


Tészta:

- Egy magasabb falú lábasban vizet forralok a sóval és a kókuszolajjal (A kókuszolajra azért van szükség, hogy a vízben legyen és ne utólag keverjük hozzá, mert így nem fog összetapadni a tészta olyan könnyen). 
- Ameddig felforr a víz, addig elkészítem a tésztát.
- Kimérem a lisztet, és hozzáadom a tojást, és a vizet, (én különösen szeretem, ha tésztában van egy kis apróra vágott friss petrezselyemzöld, de ezt mindenkinek az ízlésére bízom, hogy finomabb neki) és összedolgozom. Ha nem áll össze a tészta akkor, addig pótoljuk a vizet, hogy egy lágy állagú tésztát kapjunk. Ez azért fontos, mert ha lágy a tészta, akkor könnyebben szaggatható.
- A nokedli szaggató segítségével beleszaggatom a tésztát a vízbe, ha nagyon forr a víz, akkor vegyük kisebbre a lángot. 
- Amikor megfőtt a tészta felúszik a víz tetejére.
- Szűrőkanállal kiszedem a kész galuskákat, és ismételgetem a folyamatot, ameddig el nem fogy a tészta.

Galuska 1. lépésGaluska 2. lépés





Megjegyzések