Természetes édesítőszerek
Édesítőszer ide, édesítőszer oda, nem mindegy, hogy mi is tesz jót a szervezetünknek. Személy szerint inkább a természetes édesítőszerek felé hajlok, de megfogom említeni a jövőben a mesterséges édesítőket is.
Stevia (jázminpakóca)
A jázminpakóca (Stevia rebaudiana), más nevén sztívia
(stevia), édesfű vagy édes levél az őszirózsafélék családjába tartozó évelő
növény. A leveleit édesítésre használják, mivel a benne található
szteviolglikozid a cukornál 300-szor édesebb ízű. Levelében megtalálható
ásványi anyagok a cézium, a magnézium a kálium, foszfor, a cink, a vas, a
kobalt, és a mangán. Tartalmaz P, A, E, C vitamint, béta-karotint,
nikotinsavat, egyedülálló illóolajokat, aminosavakat és pektineket.
A levelét, illetve az abból kinyerhető, és az édes ízért
felelős a szteviozidokat sokfelé édesítőszerként használják, íz
hatása azonos tömegű cukorénál mintegy 300-szor erősebb. Nagyobb mennyiségben
fogyasztva kesernyés utóíz alakul ki, amely az édesgyökérre emlékezetet. A
világ különböző részein ételek és italok édesítésére használják és főzésre is
alkalmas, mert a hatóanyaga nem bomlik le a melegítéstől (198 fokig hőstabil).
Fogyasztása esetén nem jelentkezik fogszuvasodás. Intenzív édes íze alkalmassá teszi
alacsony szénhidrát-bevitelű étrendekben édesítésre. Egyes tüneteket, mint
amilyen az elhízás, a cukorbetegség, az allergia,
az érelmeszesedés, vagy a magas vérnyomás, előnyösen befolyásolhat. A
vércukorszintre nincs hatása, sőt még kissé növeli is a glükóz
toleranciát, ezért cukorbetegek számára is használható. Meggátolja
sok káros baktérium és vírus szaporodását, így hatékonyan alkalmazható
megfázás, influenza és szájfertőzés ellen.
A glikémiás indexe 0, valamint kalória tartalma
gyakorlatilag 0, így cukorbetegek, candidiasis szenvedők, és paleolit diétába
is kiválóan alkalmazható és beilleszthető.
A növény mivel 300-szor édesebb a cukornál, így kevesebbet
kell belőle használni, nem terheli meg a szervezetet emésztéskor, a cukorral
szemben, valamint pont a legtöbb diéta a kevesebb mennyiségű édesítő
használatára éleződött ki. Az egészséges édesítőszerek bizonyos típusaival
szemben (xilit, nyírfacukor) jóval kevesebb mennyiséget kell használni az ételek,
italok édesítésére.
Vásárláskor érdemes elolvasni az összetevőket, mert hiába
van ráírva, hogy Stevia lehet, hogy csak minimális %-ban tartalmazza a növény
kivonatát. Az a legjobb termék, ami több, mint 90%-ban tartalmaz növényi
kivonatot, és esetleg mellé eritritolt adnak. Rengeteg megtévesztő reklám van,
hogy nagy betűkkel reklámozzák ezt az édesítőt és a valóságban köze nincs a
növényhez, vegyük a fáradtságot és olvassuk el vásárlás előtt az összetevőket,
megéri.
Xilit (Xilitol,Nyírfacukor)
A xilitol a xilóz nevű aldopentózból származtatható
cukoralkohol, amit édesítőszernek használnak. Felfedezhető a zöldségekben,
gyümölcsökben, sőt maga az emberi test is termeli. Nagyobb mennyiségben
hemicellulóz tartalmú növényi rostból állítják elő. Nyírfacukor néven is
ismert, ami egy magyar fantázianév a xilitolra, és arra utal, hogy a xilitolt
először nyírfából vonták ki, neve ellenére azonban ez is kukoricarostból
készül. Xilózban gazdag néhány keményfa (nyír, bükk), a búza, rizs, zab
maghéja, egyes csonthéjasok héja, a kukorica csutkája és szára valamint a
cukornádbagassz. A leggyakoribb kiindulási anyag ezek közül a nyírfa és a
kukoricaszár, a világ legnagyobb xilitolgyártója, a dániai vállalat nyírfából
kinyert xilózból állítja elő a xilitolt. Aprítás után a nyersanyagot nagy
nyomáson és magas hőmérsékleten sósavval hidrolizálják, az így keletkező
monoszacharidokból elválasztják a xilózt.
A xilitolgyártás nagy tapasztalatot igényel, ugyanis a
redukció során a xilóz mellett a többi feltárt monoszacharid (mannóz, galaktóz,
arabinóz) is cukoralkohollá (mannitol, galaktitol, arabitol) alakul, melyek
közül a galaktitol fogyasztása kataraktához (szürke hályog) vezethet, így a
xilóz kvantitatív elválasztása kritikus. Másfelől a nikkelkatalizátoros
hidrogénezés veszélyes és környezetszennyező eljárás. A kiindulási anyagok
alacsony xilóztartalma miatt, a technológia drága és sok hulladékot is termel,
aminek elhelyezése problémát jelent: például mandulahéjból kiindulva a
nyersanyag tömegének kevesebb mint 10%-a alakítható xilózzá, a visszamaradó
magas lignintartalmú, viszkózus massza csak tüzelésre használható. A
fermentáció során a mikroorganizmusoknak a xilóz mellett egyéb tápanyagokat is
biztosítani kell, melyek költségesek, és a készterméktől szintén
elválasztandók.
A felső légúti megbetegedésekért felelős baktériumok a
szervezetbe kerülésüket követően a torok és az orr nyálkahártyáján megtapadva
szaporodnak. Ezek jó része elpusztítható antibiotikumok segítségével, egy
részük azonban ellenáll a gyógyszereknek. A xilitol kémiai szerkezetének
köszönhetően nem engedi, hogy megtapadjanak és elszaporodjanak a baktériumok,
ezáltal a szervezet természetes védekező erejét használva ki tudja mosni a
kórokozókat.
Egy gramm xylitol tartalmaz 2,4 kilokalória (kcal), míg egy
gramm cukor 3,87 kcal. A glikémiás indexe 7.
Elitritol
Az eritritol is szintén természetes cukoralkohol.
Édesítőereje 60-80%-a a közönséges cukorénak. Íze hűs és édes. 160°C-ig nem
veszíti el édes ízét, és nincs utóíze. Jól kombinálható más édesítőszerekkel.
Nagy része gyorsan felszívódik a vékonybélben. A vastagbélbe csak egyszeri nagy
mennyiség (több mint 0,5 g/tskg) fogyasztása esetén jut, így nincs puffasztó és
hashajtó hatása, mint más cukoralkoholoknak. Glikémiás indexe 0-nak
tekinthető, mert az inzulintermelésre gyakorlatilag nincs hatással, így
cukorbetegek is fogyaszthatják, valamint kiválóan beilleszthető diétákba is. A
többi cukoralkoholhoz hasonlóan nem okoz fogszuvasodást, mert a szájban
található baktériumok nem tudják feldolgozni. Gátolja a gombaszaporodást, így
candida diétások is fogyaszthatják.
Az élelmiszeriparban is közkedvelten használják a termékek
frissen tartására (gombaellenes hatása révén) többek között stabilizátorként,
valamint sűrítő-; és savszabályzó anyagként.
A stevia mellett szintén közkedvelt édesítő pozitív élettani
hatásai miatt.
Élelmiszerkódja E-968. Xilovit Zéró néven is forgalmazzák.
Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Xilitol
http://hu.wikipedia.org/wiki/J%C3%A1zminpak%C3%B3ca
http://hu.wikipedia.org/wiki/Eritritol
Megjegyzések
Megjegyzés küldése