Hideg mentás almakrémleves
A nagy melegben már az ember az étkezésekre sem akar gondolni. Nagyon szeretem a levest, de ebben a melegben már a meleg leves gondolatától is folyt rólam a víz, de a gyümölcslevesek többsége szerencsére hidegen a legfinomabb, így az almakrémlevesre esett a választás.
Hozzávalók:
80-100 dkg alma
kb. 1-1,3 liter víz
2-3 db szegfűszeg
5 ek natúr joghurt (elhagyható)
5-7 db közepes méretű mentalevél
4 csipet Bourbon vanília por
1 kisebb rúd fahéj
1 ek citromlé
3-5 csipet stevia
1 csipet só
Elkészítés:
A savanykás almákat megmosom, meghámozom és kockára vágom.
Egy lábasba öntöm a felkockázott almát és annyi vízzel feltöltöm, hogy ellepje, majd ízesítem a szegfűszeggel, fahéjjal, vaníliával, csipet sót, steviát és a mentalevelekkel.
Amikor felforrt, leveszem a tűzhelyről, és kiszedem belőle a mentát, fahéjat és a szegfűszeget. Merőkanállal a turmixgépe rakom a megfőtt almadarabokat, és annyi vizet öntök hozzá, hogy krémes állaga legyen a levesnek (nem fontos az összes vizet felhasználni). Nem turmixoltam össze az összes almát, hogy legyenek benne szilárd darabok is, de ki hogy szereti :).
Miután le turmixoltam visszateszem a tűzhelyre, ezután belekanalazom a natúr joghurtot (elhagyható) és meg egyszer felforralom az egészet. Kihűlve, hidegen tálalom.
(Én még visszatettem a fűszernövényeket és tettem hozzá még egy kis friss mentát, hogy összeérjenek az aromák és úgy hűtöttem ki az egészet (a mentával érdemes óvatosan bánni mert elég intenzív az íze)).
Megjegyzések
Megjegyzés küldése