Azték zsálya
A chia mag a manapság szuper élelmiszerként emlegetett táplálékok egyike. Már az aztékok és maják is fogyasztották és fizető eszközként is használták.
A chia más néven azték zsálya, vagy latin nevén Salvia Hispanica. A chia szó jelentés „olajos.” A magok lehetnek eltérő színűek – fekete vagy fehér. A fehér magok nehezebben beszerezhetőek, emiatt drágábbak is, azonban tulajdonságaikban nincs eltérés.
A növény leginkább Mexikóban és Amerikában őshonos, a spanyol hódítások idején azonban az irtás miatt, szinte majdnem kipusztult és kis híján feledésbe merült ez a csodálatos élettani tulajdonságokkal bíró növény.
Táplálkozás szempontjából a magok íze semleges nagyon jól használható többféle élelmiszerhez pl.: kenyerek, saláták, péksütemények, pudingok. A magocska gluténmentes így ételallergiások is bátran fogyaszthatják.
A chia mag nagy mennyiségben tartalmaz omega-3 és alfa-linolénsavat. Gazdag vitamin ( kalcium, vas, magnézium, mangán, foszfor, és cink, B-vitaminok) és ásványi anyagforrás, valamint megtalálható benne a klorogénsav és kávésav antioxidáns.
A mag magas fehérjetartalmának köszönhetően a vegetáriánusoknak és vegánoknak is kimagasló táplálékforrás. A rost tartalma segít enyhíteni bizonyos gyomor panaszokat, mint a gyomorégést (a natúr elfogyasztott magok a folyadék elszívásával gél szerű anyagot képeznek a bélben, így védi a bélfalat).
Előnyei közé sorolható még a Diabetes Care 2007-es megjelent tanulmány szerint, a rendszeres chia magot fogyasztók körében csökkent a magas vérnyomás. Az omega-3 zsírsavnak köszönhetően csökkenti a koleszterinszintet, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. A cukorbetegeknek is érdemes fogyasztani ezt a szuperélelmiszert, mivel szabályozza a vércukorszintet, inzulintermelődést.
Összesítve az előnyei:
- Magas omega-3 zsírsav és alfa-linolénsav tartalmának köszönhetően megelőzhető a szív és érrendszeri betegségek kialakulása.
- Diétában és fogyókúrában is fogyasztható, mivel lassú felszívódású táplálék, így később éhezik meg tőle az ember, valamint nem hirtelen emeli meg a vércukorszintet.
- Alkalmazható bizonyos gyomorproblémák esetén is, mint gyomorégés, hasmenés.
- Rost tartalma kiemelkedő, így segíti a bélrendszer ideális működését.
- Gluténmentes, valamint tojás helyettesítésére is alkalmas (kivéve rántotta, tükörtojás stb…).
- Cukorbeteg számára is ajánlott fogyasztása, mivel segít a vércukorszint szabályzásában.
- Sportolók is használhatják izomépítés és energia bevitel céljából.
A lenmaggal ellentétben a chia magot nem kell megőrölni és nem is avasodik meg. A chia maggal tökéletesen helyettesíthető a lenmag.
Tápértéke 100 g (3.5 oz) | |
---|---|
Energia | 2034 kJ (486 kcal) |
42.12 g
| |
Élelmi rost | 34,4 g |
30.74 g
| |
Telített | 3.330 |
Az egyszeresen telítetlen | 2,309 |
A többszörösen telítetlen | 23,665
17,8 g
5,8 g
|
16.54 g
| |
Vitaminok | |
Az A-vitamin ekv. |
(7%)
54 ug |
Tiamin (B 1) |
(54%)
0,62 mg |
A riboflavin (B 2) |
(14%)
0,17 mg |
A niacin (B 3) |
(59%)
8,83 mg |
A folát (B 9) |
(12%)
49 ug |
C vitamin |
(2%)
1,6 mg |
Az E-vitamin |
(3%)
0,5 mg |
Ásványi anyagok | |
Kalcium |
(63%)
631 mg |
Iron |
(59%)
7,72 mg |
Magnézium |
(94%)
335 mg |
Mangán |
(130%)
2.723 mg |
Foszfor |
(123%)
860 mg |
Kálium |
(9%)
407 mg |
Nátrium |
(1%)
16 mg |
Cink |
(48%)
4,58 mg |
Forrás:
SuperFoods for Dummies
https://en.wikipedia.org/wiki/Salvia_hispanica
Megjegyzések
Megjegyzés küldése